Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés
Hallgatók a ConSIMium szimuláción

ConSIMium szimuláció magyar hallgatók részvételével Brüsszelben

Az Európai Unió Tanácsának Főtitkársága 2023. február 2-3. között hirdette meg az első felsőoktatási szimulációs versenyét. A  ConSIMium névre keresztelt tanács ülés szimulációban mind a 27 tagország hallgatói vehettek részt, melyen hat diák képviselte Magyarországot, az MRK Titkárság részéről egy nemzeti koordinátor kísértetében. A hallgatók egy három körös interjú folyamatot követően kerültek kiválasztásra, melynek keretében az európai tanulmányokkal kapcsolatos ismereteiket, angol tudásukat és retorikai készségeiket értékeltük.

A szimulációban részt vett hallgatók: 

  • Budapesti Corvinus Egyetem – Bajnai Lucia (Nemzetközi kapcsolatok BA hallgató)
  • Budapest Gazdasági Egyetem – Szabó Laura (Nemzetközi management BA hallgató)
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem – Nagy Márton (International Business and Economics BA hallgató)
  • Neumann János Egyetem – Takács Anna (Nemzetközi gazdálkodás MA hallgató)
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Bian Hongyang David (osztatlan jogász hallgató)
  • Szegedi Tudományegyetem – Vaszkó Anna (Jogtudományi Kar MA hallgató)

Alább olvasható a szimulációban újságírói szerepkörben részt vevő Szabó Laura, a Budapest Gazdasági Egyetem Nemzetközi management BA szakos hallgatójának cikke a két napos programról:

2023. február 2-3. között került megrendezésre első alkalommal a ConSIMium EU Council Partnership szimulációs rendezvénye, ahol minden tagállam egy-egy hat főből álló delegációval képviseltette magát. Minden csoport rendelkezett egy állam- vagy kormányfővel, egy miniszterrel, egy nagykövettel, két szakemberrel és egy újságíróval.

A rendezvény keretein belül az Európai Tanács és munkacsoportjainak munkáját szimuláltuk a delegációk tagjaival. A felkészülés során több pozíciónak volt előzetes tréningje, mindemellett pedig rendelkezésünkre bocsátottak két tervezetet. Mindkettő a környezetvédelem és fenntartható fejlődés témaköréhez kapcsolódott, az egyik az alternatív üzemanyagokat érintette, míg a másik a szén-dioxid kibocsátás mérséklésével és az azt követő, célként kitűzött karbon-semlegességgel foglalkozott.

A két tartalmas nap ugyanazt a menetrendet követte, amit az Európai Unió Tanácsa is egy-egy javaslat megvitatásának esetében.  Az állam- és kormányfők ülését követően a munkacsoportokhoz kerültek a kiegészítő javaslatok. A második nap programja a COREPER szimulációval kezdődött. A produktív munka után a nagykövetek tájékoztatták a minisztereket a tárgyalás kimeneteléről, aminek ismeretében a következő ülésen folytatódott a párbeszéd – immár a miniszterek által. Végeredményében egy sikeres tárgyalás-sorozatot zártunk, a magyar delegáció mindkét módosítási javaslata elfogadásra és beépítésre került.

A szimuláció keretében sikeresen bővíthettük ismereteinket, valamint megtapasztalhattuk a gyakorlatban mindazt, amivel sokszor csak elméleti szinten találkozhattunk előtte a képzéseink során.

Támogatóink

  • Konika Minolta logo
  • Microsoft logo
  • Az Európai Unió támogatásával

Hírlevél feliratkozás