Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés
csoportkep_miniszterium

2024. március 3-án rendezték meg az 1. Egyiptomi-Magyar Rektori Fórumot Kairóban

Prof. Mohamed Ayman Ashour, egyiptomi felsőoktatásért és tudományos kutatásokért felelős miniszter és Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter részvételével került megrendezésre az 1. Egyiptomi-Magyar Rektori Fórum Kairóban, 2024. március 3-án.

A fórumon a hazai felsőoktatási szektort Csák János miniszter mellett a Magyar Rektori Konferencia tizenhat fős delegációja képviselte, akiket Prof. Mohamed Ayman Ashour miniszter vezetésével az egyiptomi Egyetemek Legfelsőbb Tanácsa (Supreme Council of Universities) és tizenhét egyiptomi felsőoktatási intézmény rektora fogadott. A miniszteri köszöntőket követően Prof. Yasser Refat, tudományos kutatásokért felelős miniszter-helyettes és Dr. Borhy László az MRK elnöke üdvözölte a jelenlévőket.

A fórum szakmai részét az egyiptomi Egyetemek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára, Prof. Mostafa Rifat előadása nyitotta meg, majd dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára mutatta be a magyar felsőoktatási rendszert és ezen belül a Magyar Rektori Konferencia szerepét. A prezentációk és diszkussziók a képviselt egyetemek és felsőoktatási szektorok bemutatása mellett a kutatási együttműködési lehetőségekre fókuszáltak. A szakmai program zárásaként a Debreceni Egyetem és a Mansoura Egyetem együttműködési megállapodást írt alá, agrártudományi képzésekhez kapcsolódóan.

Az együttműködési lehetőségek megvitatását a fórum másnapján tett egyetemlátogatások során folytatta a Budapesti Metropolitan Egyetem, Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Soproni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem képviselőiből álló delegáció.  Az együttműködések fejlesztési lehetőségét első körben az agrártudományok mellett a vízgazdálkodás területén azonosították be a résztvevők, a Benha National University-n, a Future University-n, a European University in Egypt-en és az Ain Shams University-n tett látogatások során.

A fórumot követően a két ország felsőoktatásért felelős miniszterét az MRK delegációjának kíséretében fogadta Mostafa Madbouly, az Egyiptomi Arab Köztársaság miniszterelnöke.

 

 

Támogatóink

  • Konika Minolta logo
  • Microsoft logo
  • Az Európai Unió támogatásával

Hírlevél feliratkozás