Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés
img_4446

Szakmai látogatás keretében fogadta Josep M. Garrell, EUA elnököt és Amanda Crowfoot, EUA főtitkárt a Magyar Rektori Konferencia 2024. május 7-én

A szakmai látogatás keretében MRK elnökségi tagok és modellváltó egyetemek képviselői folytattak konzultációkat az Európai Egyetemek Szövetsége (European University Association, EUA) elnökével és főtitkárával.

A konzultációk során a résztvevők a hazai és európai felsőoktatás helyzetéről, az EUA munkájáról és a modellváltás tapasztalatairól egyeztettek. A résztvevők továbbá megvitatták az Európai Unió korlátozó intézkedéseiből eredő kihívásokat, melyhez kapcsolódóan az MRK az EUA támogatását kérte annak érdekében, hogy ezen intézkedések mielőbb megszüntetésére kerüljenek.

A megbeszéléseken szóba került az EUA által készített Autonomy Scorecard elemzés is, melynek keretében az MRK jelezte, hogy az elemzés bizonyos megállapításaival nem ért egyet a magyar egyetemi közösség, ahogyan az EU Tanácsa 2022/2506 sz. határozatához kapcsolódóan 2023-ban megjelentetett EUA közlemény bizonyos állításaival sem.

Az MRK megerősítette korábbi kérését, hogy az EUA vizsgálja felül az EU intézkedéshez kapcsolódó álláspontját. Josep M. Garrell biztosította a jelenlévőket, hogy a magyar intézmények objektív képviselete érdekében mindent megtesz az EUA.

A konzultációk résztvevői megegyeztek abban, hogy folytatni fogják a témához kapcsolódó egyeztetéseket.

Támogatóink

  • Konika Minolta logo
  • Microsoft logo
  • Az Európai Unió támogatásával

Hírlevél feliratkozás