Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés
1128x677px_img_6773

Magyar hallgatók a ConSIMium szimulációs rendezvényen Brüsszelben

2024 áprilisában ismét megrendezésre került az Európai Unió Tanácsának Főtitkársága által szervezett tanács ülés szimulációs projekt. A ConSIMium névre hallgató szimulációs rendezvényen minden tagállam egy-egy hat főből álló hallgatói delegációval képviseltette magát. 

Az eseményen a második magyar delegáció is sikeresen szerepelt, képviselve a szervezők által előre megadott magyar álláspontot. A hat hallgató felkészítését az MRK a HÖOK és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem segítségével végezte; az NKE részéről dr. Teleki Bálint Európa-tanszék tanársegéd, a HÖOK részéről Varga Levente szakmai szövetségekért felelős elnökségi tag, az MRK részéről Perjés Fanni nemzetközi referens támogatta. 

A szimulációban részt vett hallgatók: 

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem – Kardos Bence (Osztatlan Jogász képzésben résztvevő hallgató)
  • Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Balázsi Boglárka (Nemzetközi Igazgatás szakos BA hallgató)
  • Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Bakkay Levente (Nemzetközi Közszolgálati Kapcsolatok MA hallgató)
  • Szegedi Tudományegyetem – Levstok Benedikt (Osztatlan Jogász képzésben résztvevő hallgató)
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Novák Katalin Orsolya (Osztatlan Jogász képzésben résztvevő hallgató)
  • Neumann János Egyetem – Tory Eszter (Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás szakos MA hallgató)

Az alábbiakban az újságíró szerepét betöltő Levstok Benedikt, a Szegedi Tudományegyetem jogász hallgatójának összefoglalója olvasható a kétnapos eseményről:

A ConSIMium pilot rendezvény után, most újra strukturált módon két egész napos feladatsorozattal küzdött meg a magyar csapat, vállvetve 27 másik delegációval az unió minden szegletéből. A rendezvény két napja intenzív és interaktív tevékenységekkel volt teli, amelyek során a résztvevők különböző szimulációs játékokban vettek részt, megjelenítve a valós életben előforduló kihívásokat és konfliktusokat.

Az esemény során a csapatoknak valódi helyzethez hasonló európai uniós döntéseket kellett meghozniuk, és komplex problémákra kellett megoldást találniuk. Az idei tematika alapján a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság kérdéskörét járták körbe a hallgatók, melynek során egy rendelettervezetet is meg kellett alkotniuk a többi csapattal összhangban. A résztvevőknek nemcsak szakmai tudásukat kellett bevetniük, hanem kreativitásukat és együttműködési képességüket is. A rendezvény célja az volt, hogy összehozza a fiatal tehetségeket a politikai, gazdasági és jogi szimulációs helyzetek világában, lehetőséget adva nekik arra, hogy egy valóságos környezetben gyakorolják a döntéshozatali és tárgyalási képességeiket. 

A magyar csapat sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodva tért haza a rendezvényről, és új barátságokat kötve a különböző országokból érkező hallgatókkal. A ConSIMium rendezvény egy fantasztikus lehetőség volt számunkra, hogy képességeinket fejlesszük, valamint, hogy megismerjük a nemzetközi szinten is elismert szakembereket és szervezeteket.

Összességében elmondhatjuk, hogy a ConSIMium szimulációs rendezvény sikeresen összekapcsolta a fiatalokat az európai politika és diplomácia világával, lehetőséget adva nekik arra, hogy elmélyítsék ismereteiket és gyakorolják a döntéshozatali készségeiket. A magyar csapat részvétele és teljesítménye egyértelműen bizonyította, hogy a fiataloknak fontos szerepük van az európai jövő alakításában és az európai értékek előmozdításában.

Támogatóink

  • Konika Minolta logo
  • Microsoft logo
  • Az Európai Unió támogatásával

Hírlevél feliratkozás