Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés
Hírek default img

Magyar egyetemi vezetők: érthetetlen a modellváltó egyetemeket az uniós Erasmus és Horizont programokból kirekesztő határozat

(MTI) Brüsszel, 2023. június 7., szerda – Érthetetlen, megmagyarázhatatlan és szomorú a modellváltó egyetemeket az európai uniós Erasmus oktatási és a Horizont kutatási programokból kirekesztő uniós határozat, amely közvetlenül bünteti az összes magyar orvos- és egészségtudományi képzéssel foglalkozó intézményt, valamint kutatóikat és hallgatóikat – jelentette ki a Semmelweis Egyetem (SE) rektora Brüsszelben szerdán.

A magyar rektorok, kutatók és hallgatók részvételével az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson Merkely Béla azt mondta, hogy a december 15-én elfogadott uniós tanácsi határozat nyomán – amely szerint a modellt váltott egyetemek és hallgatóik nem vehetnek részt 2024-ben az Erasmus és Horizont programokban – olyan károk keletkeztek, amelyek nincsenek összefüggésben az uniós pénzalapok védelmével.

A döntés visszafordíthatatlan, aránytalan károkat okoz, hátrányosan érinti az egyetemek tudományos és hallgatói közösségét egyaránt – emelte ki.

Közölte: egyetlen uniós intézmény részéről sem érkezett kifogás a Semmelweis Egyetem működésével kapcsolatban. A modellváltó egyetemeket érintő határozat sem tartalmazott olyan indoklást, amely érthetővé tenné vagy magyarázatot adna az egyetemmel szemben előírt szankciókra – mondta.

Emlékeztetett: a Semmelweis Egyetem az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy képviselje oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak érdekeit. Azt szeretné elérni, hogy vonják vissza a kirekesztő határozatot, valamint azt, hogy a jövőben se lehessen szankciót alkalmazni egy felsőoktatási intézménnyel szemben úgy, hogy az nem tartalmaz arra vonatkozó elemzést, hogy az intézmény hogyan és mikor sértette meg a jogállamiság elveit, és ezzel összefüggésben milyen károkat okozott az uniónak – tájékoztatott.

„Azt is szeretnénk, ha az egyetemeket bevonnák az őket érintő intézkedésekről szóló egyeztetésekbe. Úgy gondoljuk, hogy az Európai Bizottságnak felül kell vizsgálnia azokat a döntéseket, melyekkel kizárják a Semmelweis Egyetemet és kutatóit a jövőalkotásból, hallgatóit pedig az európai szabad mozgásból, tapasztalatcseréből – tette hozzá Merkely Béla.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora beszédében kijelentette: az oktatással kapcsolatos mindennemű kérdést távol kell tartani a politikától.

A tagállami kormányok szakminisztereit tömörítő uniós tanács decemberi döntése miatt az Óbudai Egyetem uniós programjainak keretében megpályázott projektek közül számos veszélybe kerül, a hallgatókat, a kutatókat és az oktatókat pedig jelentős versenyhátrány éri.

„A hallgatóktól elvenni a nyelvtanulás, a világ megismerésének lehetőségét, oktatóinktól és kutatóinktól pedig a jól működő kapcsolatok működtetését, több mint hiba, bűn” – tette hozzá az Óbudai Egyetem rektora.

Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem docense beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió döntése az egyetem jó hírnevének megsértését jelenti, emiatt az intézmény felbecsülhetetlen anyagi és erkölcsi veszteségeket szenved el.

„Kérjük a döntés megsemmisítését, az anyagi károk megtérítését és az erkölcsi károk mérséklését” – tette hozzá beszédében Kasza Gyula.

Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora hozzászólásában azt mondta, ha az EU-nak vitája van egy tagállammal, annak rendezésre számos eszköz áll rendelkezésre, azonban „brutalitásnak minősül” a pénzek felfüggesztése a hallgatók és kutatók megbüntetésére.

A diákok hangot adtak azon aggályaiknak, hogy az Erasmus programokból történő kizárásuk igazságtalan módon hátrányos helyzetbe hozza őket az Európai Unió más tagállamaiban tanuló diáktársaikkal szemben. Reményüket fejezték ki, hogy a helyzet mihamarabb megoldódik, lehetőségük lesz részt venni az európai mobilitási programokban.

A video itt megtekinthető: video

Támogatóink

  • Konika Minolta logo
  • Microsoft logo
  • Az Európai Unió támogatásával

Hírlevél feliratkozás