Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés
1128x677px_009

Projektzáró konferencia "A felsőoktatási képzések ágazati modernizációja" című projekt keretében

2024. április 23-án a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpontjában tartotta meg projektzáró konferenciáját a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) által vezetett konzorcium "A felsőoktatási képzések ágazati modernizációja" című, RRF-2.1.1-21-2022-00001 azonosító számú projekt keretében.

A projekt a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) konzorciumvezetésével, a Magyar Rektori Konferencia (MRK), az Oktatási Hivatal (OH) és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Korlátolt Felelősségű Társaság (DKF) konzorciumi partnerségében az Európai Unió társfinanszírozásával, Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósult meg, összeségében 1 699 985 000 Ft vissza nem térítendő támogatásból. 

A projekt fő céljai felsőoktatási képzések ágazati modernizációjára, a reformok tudásmenedzsmentjére és disszeminációjára, a felsőoktatási rendszer működtetését támogató értékelési rendszer fejlesztésére, a felsőoktatás modernizációját gátló tényezők feltárására és módosító javaslatok kidolgozására, új minőséghitelesítő eszközök fejlesztésére, valamint a szakindítási és további hatósági és nem hatósági eljárásokat támogató informatikai rendszerek fejlesztésére irányultak.   

Az MRK projektben megvalósított feladatai elsősorban a Bologna-revízió során feltárt problémák megoldására fókuszáltak. A Bologna-revízió, illetve a projekt keretében elvégzett benchmarking elemzések rámutattak arra, hogy a hazai felsőoktatási intézmények versenyképességének javulása érdekében szükség van a képzési és kimeneti követelmények (KKK) rendszere, valamint a kreditelismerési és validációs eljárások megújítására. Az MRK a számára megítélt 296,2 mFt támogatásból, hazai és nemzetközi benchmarking elemzésre alapozva, közvetlenül mintegy száz szakértő és tizenöt képzési területi MRK szakbizottság közreműködésével, valamint a konzorciumi partnerek mellett a teljes hazai felsőoktatási szektor, valamint munkaerőpiaci szereplők és érdekképviseleti szervezetek bevonásával dolgozta ki a felsőoktatási képzésekkel szembeni követelmények megújítását célzó ajánlását, a KKK-t felváltó Elvárt Tanulási Eredmények (ETE) rendszerét. 

Az MRK szakmai ajánlást dolgozott ki továbbá a felsőoktatási intézményi validációs rendszerek fejlesztésére, valamint konzorciumi munkacsoport keretében közreműködött a rövid idejű képzések és az azokkal megszerezhető mikrotanúsítványok felsőoktatási rendszerbe történő integrálására és szabályozására irányuló javaslat kidolgozásában. Fenti ajánlásokat az MRK négy disszeminációs konferencia és négy felkészítő workshop keretében osztotta meg a felsőoktatás szereplőivel, továbbá azokat a felsőoktatási ágazatirányítás rendelkezésére bocsátotta az ajánlások implementálása érdekében.

A zárókonferenciát Prof. Dr. Buday László, a HUN-REN TTK főigazgatója, Prof. Dr. Csépe Valéria, a MAB elnöke, Prof. Dr. Borhy László, az MRK elnöke és Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatásért felelős elnökhelyettese nyitotta meg köszöntőjével. A köszöntőket követően bemutatásra kerültek a konzorciumi partnerek projektben elért eredményei. Az Oktatási Hivatal fejlesztéseit Rákóczi Enikő, a projekt OH szakmai vezetője prezentálta, a Magyar Rektori Konferencia projektben kidolgozott szakmai ajánlásait Dr. Bihari Péter, az MRK kiemelt RRF szakértője mutatta be különös tekintettel a műszaki képzési terület fejlesztéseire, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság által fejlesztett integrált intézményakkreditációs eszközről pedig Mosolygóné dr. Gődény Ágnes, a MAB igazgatója tartott előadást. A konferencia zárásaként a projekt keretében létrejött tanulmánykötetet Dr. Tolnai Ágnes, a MAB szakmai vezetője ismertette.

 

 

 

Támogatóink

  • Konika Minolta logo
  • Microsoft logo
  • Az Európai Unió támogatásával

Hírlevél feliratkozás