Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés
1128x677px_img_4883

160 fő részvételével tartott disszeminációs konferenciát az MRK 2023 december 6-án, az RRF-2.1.1-21.-2022-00001 A felsőoktatási képzések ágazati modernizációja c. projekt keretében

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferenciát dr. Varga-Bajusz Veronika, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki előadásában hangsúlyozta, hogy a piaci igényeknek megfelelő, gyakorlatorientált képzési rendszert kell kialakítani.  Helyettes Államtitkár asszony beszédét követően három kiemelt képzési terület megújítása állt fókuszban: az orvos-, és egészségtudományi képzési terület újításait Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese mutatta be, majd a műszaki képzési terület reformjáról Dr. Bihari Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási rektorhelyettese beszélt, végül Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja az informatikai képzések gyakorlatorientáltságát fokozó intézkedéseket prezentálta.   

A projekt keretében végzett ágazati modernizációs tevékenységek bemutatását a projekt konzorciumvezető Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság igazgatója, Mosolygóné dr. Gődény Ágnes folytatta a minőségbiztosítási eszközök projektben megvalósított fejlesztési folyamatainak bemutatásával, Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese pedig a fejlesztésekhez kapcsolódó nyilvántartási és felvételi aspektusokat ismertette.

Ezt követően az MRK projektben kidolgozott, a felsőoktatási képzésekkel szembeni követelmények megújítását célzó ajánlása, az Elvárt Tanulási Eredmények (ETE) rendszere került fókuszba a rendezvény hátralevő részében. Perényi Petra, a Magyar Rektori Konferencia RRF szakmai vezetője összefoglalta a szakmai javaslatcsomag lényegi elemeit és a kidolgozás folyamatát, kitérve arra is, hogy a projekt ajánlás egyik fő célja, a felsőoktatási képzések rugalmas alakíthatóságának biztosítása, összhangban van a helyettes államtitkár asszony által említett ágazati célokkal. Az ETE rendszer részleteinek megértését további két előadás segítette, melyek a gazdaságtudományi és a természettudományi képzési terület fejlesztési javaslatainak sajátosságaira is kitértek.  A konferenciát a mikrotanúsítványok hazai felsőoktatási rendszerbe történő bevezetésével kapcsolatos helyzetkép zárta.

A konferencián bemutatott prezentációk az alábbi linken érhetőek el: link

 

Támogatóink

  • Konika Minolta logo
  • Microsoft logo
  • Az Európai Unió támogatásával

Hírlevél feliratkozás